На девети септември 1944 година България е окупирана от Съветската армия

...
На девети септември 1944 година България е окупирана от Съветската армия
Коментари Харесай

Тайните на резиденцията - дворецът на българските царе

Н а девети септември 1944 година България е окупирана от Съветската войска и е осъществен боен прелом. Начело на страната е конфигурирано марионетно държавно управление, водено от Кимон Георгиев. Комунистическата партия и нейните бойни групи стартират всеобщи репресии. Екзекутиран е принц Кирил, брат на починалия цар Борис III, регент на малолетния Симеон II. Отечественият фронт избира нов регентски съвет, а царската фамилия е сложена под домакински арест. Комунистите поругават православния параклис в постройката на двореца на българските царе. Стенописите са замазани с вар, а иконостасът изпотрошен.

Дворецът на българските царе. Дом на първия монарх след освобождението княз Александър Батенберг. Вторият наследник на немския принц Александър декор Хесен-Дармщат,  Батенберг е племенник на Максимилиана декор Хесен-Дармщат. Тя обаче остава в историята като Мария Александровна – съветската императрица, брачна половинка на Александър II. Когато Батенберг застава отпред на Княжество България разпорежда на Виктор Румпелмайер да построи новия замък. Прочутият австрийски проектант проектира и Евксиноград, споделя Жанет Митева пред. Тя е историк и от 20 години изследва архивите на първата царска резиденция. Днес тук се намира Националната художествена изложба и Националния етнографски музей.

„ Камините от времето на Батенберг не са били толкоз доста, единствено в неговия кабинет се приказва, че е имало висока ренесансова камина. Княз Фердинанд, който е огромен естет обаче променя всичко. Камините са поръчвани в работилници във Франция и Италия “, допълва историкът. Тя описа повече и за пространствата в двореца.

Окончателният раздор сред Княжество България и Русия настава при Съединението на България. Москва остро се опълчва на обединяването с Източна Румелия. На девети август 1886 година е осъществен боен прелом от проруски настроени офицери. Александър Батенберг е задържан в този замък. Стефан Стамболов обаче повежда контрапреврат. Батенберг се завръща на трона, само че дефинитивно абдикира на 26 август. На 7 юли 1887 година българската корона минава във Фердинанд.

Митева споделя за кабинета на българските царе в двореца.

През годините в двореца са изграждани няколко параклиса - католически и православни. Жанет Митева се съгласява да ни покаже останките от последния православен параклис. В момента там са ситуирани картини, които са част от експозициите в галерията. Тя сподели и Светото Евангелие, което е правено обществено по поръчка за цар Борис III през 1925 година Авторът на оформлението е Стефан Баджов, който е изработил и стенописите в параклиса. За страдание от тях не е останало доста.

Фридрих Грюнангер прави втория стадий от преустройството на двореца. В него се поражда упоритостта да сътвори дружно с други художници и архитекти така наречен „ български жанр “. В този жанр са издигнати Семинарията, Централната минерална баня, Синодалната палата и други

Историкът споделя, че след 1944 година стените на параклиса са боядисани и стенописите са унищожени. След време реставраторите съумяват да възстановят част от украсата по стените, в това число и царския знак - лилията.

Нахлуването на Съветската войска и преврата на 9 септември 1944 година е повратен миг в историята. В България стартират всеобщи репресии и изтезания без съд и присъда. В кабинета на българските монарси се настанява комунистическият водач Георги Димитров. А в балната зала стартират да се организират инструктажите и образованията на Висшата партийна школа на Българска комунистическа партия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР